Koristeelliset ja tyylikkäät valaisimet kotiin

Kalastaminen

Ihmisillä on erilaisia harrastuksia. Toinen viihtyy parhaiten luonnossa, esimerkiksi kalastaen tai metsästäen. Toisen lempipuuhaa on leipominen, ja hänet löytääkin usein selailemassa alan opuksia ja sekoittamassa taikinaa. Kolmas käyttää kaiken vapaa-aikansa ja liikenevät varansa hevosurheiluun, neljännelle elämän tärkeimpiä asioita ovat autot, viides kiertää maailmaa viidentoista kilon rinkka selässä. Sitten ovat sisustusharrastajat. On mahdotonta ennustaa, mistä ihminen löytää itselle sopivan harrastuksen, mikä tuo iloa ja auttaa jaksamaan arjen keskellä. Esimerkiksi kokkaaminen, autoilu ja paikasta toiseen liikkuminen ovat suurelle osalle ihmisistä normaaleja, ehkä jopa hieman epämiellyttäviä osia elämää. Hän, joka autoilee vain pakon edestä ja tuskailee jokaiseen öljynvaihtoon ja vahapesuun kuluvaa rahasummaa, ei ymmärrä häntä, joka putsaa tuuletusritilöiden raot joka ilta mikrokuituliinalla ja kuluttaa tuntitolkulla sopivien venttiilinhattujenti etsimiseen. Autoista piittaamattoman lempiharrastus taas saattaa olla uusien reseptien kokeileminen, mitä autoharrastaja ei voi ymmärtää, koska hänelle ruoanlaitto on pakkopullaa. Kun ruoka merkitsee vain polttoainetta, se kannattaa ostaa sieltä, mistä sen halvimmalla saa – ja vieläpä mahdollisimman halvalla.

Sisustus harrastuksena

Suurin osa suomalaisista asuu omassa kodissaan, joko vuokratussa, ikiomassa tai pankin kanssa kimpassa omistetussa. Suomalaisen kodin perusvarustukseen kuuluu kaikenlaista – sohva, sänky, ruokapöydän kalusto, valaisimia ja usein myös verhoja, mattoja ja muita tekstiilejä. Hän, joka matkustelee paljon vieraissa kulttuureissa, tietää, että kaikissa maissa ruokapöytää ei lainkaan tarvita, ja sänkyä makoisammat unet voi saada riippumatossa tai lattialla olevalla patjalla. Joka tapauksessa, moni suomalainen pitää näitä edellä mainittuja elementtejä asioina, mitkä luovat kodin ja kuuluvat sinne erottamattomina osina. Kaikki eivät kuitenkaan laita painoarvoa huonekalujen, tekstiilien tai valaisimien tyylille, vaan heille riittää, että ne ovat olemassa. Mitä halvemmalla ne voi hankkia, sitä parempi. He, jotka ovat kiinnostuneita sisustamisesta, laittavat puolestaan suurta painoarvoa sille, millaiset kalusteet tai tekstiilit pääsevät ylittämään heidän kotinsa kynnyksen.

Poul Henningsen valaisimet

Sisustus on melko kallis harrastus, jos on kiinnostunut designistä, antiikista tai kansainvälisesti tunnetuista brändeistä. On tosin totta, että klassikot kestävät aikaa. Klassikkovalaisin voi maksaa kuukausipalkan verran, mutta kun siihen on pitkäjänteisesti säästänyt, ei sitä ole pakko enää koskaan vaihtaa. Klassikkovalaisimet ovat ajattomia ja niin hyvin suunniteltuja, että ne sopivat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Vaikka tyyli muuttuisi, löytää esimerkiksi PH (Poul Henningsen) -valaisin aina paikkansa. Tanska onkin ollut jo pitkään oikea designin kultamaa – myös valaisimien muotoilun osalta. Poul Henningsen ja hänen PH-valaisimensa ovat malliesimerkki siitä, miten tyylikkäitä ja koristeellisia klassiset design-valaisimet voivat olla. Kaiken lisäksi ne ovat loppuunsa asti suunniteltuja. Tällaisten valaisimien tuoma valo on laadukasta ja tasaista, ja omiaan parantamaan kodin viihtyisyyttä.

Sisustusta voi harrastaa muutenkin kuin vain tekemällä kotiin uusia hankintoja. Kodin ilmettä voi muuttaa vain vaihtamalla kodin kalusteiden ja koriste-esineiden järjestystä. Moni sisustusharrastaja pitää myös sisustusaiheisten lehtien, kirjojen ja blogien lukemisesta. Voi olla, että oman blogin pitäminen on osa harrastusta. Mikä olisikaan parempi paikka iloita uudesta valaisimesta tai puntaroida uusien valaistushankintojen tarpeellisuutta kuin oma blogi, jota lukevat kymmenet tai ehkä jopa tuhannet samanmieliset? Blogin lukijoilta voi tulla hyviä vinkkejä siitä, mistä minkäkin valaisimen voi edullisimmin hankkia, tai millainen valaisin sopii parhaiten vaikkapa ruokapöydän ylle.

Muista tapoja harrastaa sisustamista

Sisustusharrastukseen saattaa kuulua myös erilaisten sisustusaiheisten messujen kiertely. Messuilla tapaa asiantuntijoita, jotka esittelevät mielellään uusia mallistojaan ja kertovat sisustusalan uusimmista suuntauksista – esimerkiksi jokin aika sitten oli pinnalla suomalaisen ja japanilaisen tyylin yhdistäminen. Näistä muotivirtauksista voi halutessaan raportoida vaikka omaan blogiin.

Kun sisustusharrastaja lähtee matkalle, hän saattaa valita matkakohteen sen shoppailumahdollisuuksien perusteella. Moni lähtee ostamaan valaisimia ja sisustusesineitä juuri Tanskaan, koska tanskalainen tyyli vetoaa suomalaisiin. Matkan kohokohtia saattaa olla myös johonkin muotoiluaiheiseen museoon, esimerkiksi paikalliseen modernin taiteen museoon tutustuminen. Jos jotain muutaman tonnin maksavaa valaisinta tai kaikkien tuntemaa huonekalua ei olekaan varaa ostaa, saattaa saada tyydytystä siitä, että sen on edes kerran nähnyt omin silmin. Tuotteesta voi ehkä ostaa sen miniatyyrimallin, jotta edes nukkekodin asukkailla olisi mahdollisuus siitä nauttia (monilla sisustusharrastajilla on myös nukkekoti, koska oman kodin sisustaminen ei riitä).