Kuinka helsinkiläinen korujen tekoa harrastava henkilö voi saada harrastuksestaan lisäansiota?

Käsistään taitava harrastaja voi luoda kauniita esineitä ja koruja vaikka tuohesta tai hopeasta. Harrastukset ja intohimo ovatkin oiva tapa hankkia myös vähän lisätienestejä. Tässä muutama vinkki, miten voit hyödyntää korunteko taitojasi lisäansion saamiseksi.

Sormukset rasiassa

Myyntipaikat

Tietysti myydäksesi jotain sinun pitää tavoittaa asiakkaita. Helpoimpia tapoja myydä pieniä esineitä on tietysti netissä kuvan kanssa tai itse korun kanssa kasvotusten. Nopeinten teet ilmoituksen nettiin vaikka päivityksenä tai kuvakansiona omalle some-tilillesi. Muistathan tehdä julkaisustasi julkisen, jotta sitä voivat katsella muutkin kuin ystäväsi. Ystäviesi kautta korusi voivat välittyä pidemmällekin. Kokeile myös harrastelijaryhmiä esim. Facebookissa. Erilaiset kirppisryhmät toimivat hyvin ja korun postittaminenkin on sen verran helppoa, että julkaista voit monilla kirppisringeillä. Ei tarvitse tyytyä vain Helsingin ryhmiin. Jos käytössäsi on jo blogi, hienoa. Kokeile rohkeasti omaa blogia, jossa näytät osaamistasi ja korujasi.

Sosiaalisen median tilien lisäksi vaihtoehtojahan on netissä vaikka kuinka. Tori.fi ja Huuto.net ovat ehkä tunnetuimmat yksityisten kauppapaikat netissä. Ilmoittaminen niissä on helppoa eikä sido sinulta rahaa, ellet sitten halua oikein nostella ja mainostaa ilmoituksiasi etusivulla.

Nettiaikana ei kuitenkaan parane unohtaa käteiskauppaa kasvotusten. Muista myös perinteiset kaupan markkinaseinät. Suunnittele kaunis ulkoasu ja muutama kuva, linkki vaikka omaan blogiin, jossa voi tutustua koruihisi ja ottaa yhteyttä, ja vie se lähikauppasi ilmoitustaululle. Seuraile erilaisia tapahtumia lähialueeltasi ja hyödynnä liikkuvuutesi. Selvitä ns. peräkonttikirppikset ja isot tai pienet tapahtumat, joihin yksityinenkin pääsee omalla pöydällään myymään. Parhaimmillaan tällaiset tapahtumien pienet myyntipaikat voivat olla ilmaisia. Mikäli myyntipaikka maksaa, voit miettiä pöydän jakamista, jonkun toisen harrastajan kanssa ja jakaa kuluja.

Mikäli tuttavallasi on jo yritys, voit päästä myymään korujasi myös hänen kauttaan. Tehkää selkeä sopimus tuotteiden myynnistä, hinnasta ja tulosta. Maksatko korujen myynnistä vuokraa vai myyntitulojen mukaista korvausta? Saako yrittäjätuttavasi jonkin korvauksen per myyty tuote? Vai saatko mainostaa hänen tiloissaan ilmaiseksi? Tehkää selkeät suunnitelmat niin ei jää kysymyksiä tai tule turhia yllätyksiä ja riidan aiheita.

Hinnoittelu

Käsityöt ovat ymmärrettävästi ammattilaisten tekeminä kalliita. Yritystoiminta vaatii rahaa, materiaaleista on kuluja ja palkkaakin olisi tarkoitus saada. Huomioithan myös itse tuotteiden hinnoittelun ja tuotteiden määrän, sillä tappiota ei tietenkään kannata lähteä havittelemaan. On eri asia myydä pari hassua koruaan pois kuin oikeasti yrittää saada rahaa käteen jääväksi omasta työstään. Jos et ole ammattilainen, voit hinnoissasi olla myös joustavampi. Laske kuitenkin materiaalien kuluja ja mieti myös ajankäyttöäsi. Jos vielä maksat ilmoituksesta tai myyntipaikasta, muista että sekin olisi hyvä saada myynneistä maksettua. Tutustu myös muiden hintoihin, ettet ns. tee itsellesi hallaa myymällä liian halvalla tai hinnoittele itseäsi ulos.

Yritysmahdollisuus

Ottaako korujen myynti oikein tuulta alleen? Jos myyntiä alkaa kertymään, voit miettiä, paljonko sinulta itseasiassa menee korujen tekoon ja myymiseen aikaa. Vastaavatko tulosi menojasi? Kehittyessä ja kasvaessa koruharrastuksesi voisi ollakin oikea pää- tai sivuelinkeinosi. Sitten olisikin aika perustaa yritys, omat nettisivut, verkkokauppa tai siirtyä edes laskuttajapalveluun. Harppaus yrittäjyyteen voi tuntua aluksi isolta, mutta suuresta ei tarvitse aloittaa. Kokeile siipiäsi ja katso mihin ne kantavat.

Mikäli siirryt edes sivutoimiseen yrittäjyyteen, huomioithan, että olet silloin kirjanpitovelvollinen. Riippuen liikevaihdostasi sinua sitovat erilaiset kirjanpidolliset ja verolliset velvoitteet. Näistä saat parhaiten tietoa tilitoimistosta, joka on hyvä valita jo alkumetreillä. Tilitoimisto huolehtii puolestasi esim. kirjanpidon, tilinpäätöksen, veroilmoituksen ja laskutuksen. He osaavat opastaa sinua myös yrityksen perustamisessa. Hyvällä tilitoimistolla kevennät omaa taakkaasi ja saat tukea yrittäjyyteesi.