Näin valitset kauniit ja näyttävät korut häihin

Kaunis nainen

Korut ja muut asusteet viimeistelevät asukokonaisuuden. Oikein valitut korut ovat piste iin päälle, kun taas vääränlaiset korut pilaavat koko juhlalookin. Korut kannattaa valita kampauksen ja puvun mukaan. Myös oma koko ja vartalotyyppi pitää ottaa huomioon koruja valitessa.

Hyvä nyrkkisääntö on, että kiinni laitetut hiukset suorastaan huutavat parikseen korvakoruja. Nutturan seuraksi sopivat pitkät ja näyttävätkin korvakorut. Jos korvakoruissa on kokoa ja näköä, ei kaulakorua välttämättä tarvita – tai ainakin sen tulisi olla melko siro ja vähäeleinen.  

Halternec-olkaimiseen pukuun ei kannata yhdistää kaulakorua, vaan mieluummin rannekoru ja/tai korvakourut. Avoimeen kaula-aukkoon sopii isokin riipus. Myös olkapäät paljastavan puvun kanssa toimii kaulakoru, tai vaihtoehtoisesti korvakorut. Joulukuuselta ei kannata näyttää, eli rannekorun, kaulakorun ja korvakorujen samanaikaista käyttöä pidetään tyylimokana.

Häät ovat ihania tilaisuuksia, jolloin saa pukeutua parhaimpiinsa. Mikäli tilillä ei ole rahaa asun hankintaan, löydä lainaa ilman työtuloja netistä. Häiden prinsessa on tietenkin morsian. Morsiamen ei kannata käyttää rannekoruja, jotta uusi vihkisormus pääsisi oikeuksiinsa. Kaunis kaulakoru sopii lähes asuun kuin asuun – mutta miten morsiamen, kaason tai juhlavieraiden kannattaisi kaulakorunsa valita? 

Kaulakorun valintaopas

Kaulakoruja uskotaan käytetyn jo kivikaudella, eli 40 000 vuotta sitten. Kun valitset kaulakorua itselle tai lahjaksi, kannattaa muistaa perussäännöt, mitkä koskettavat sopivan kokoisen kaulakorun valintaa. Arvioi koruketjun pituus ja paksuus sekä riipuksen koko ja muotokieli, ja tee lopullinen ostopäätös vasta niiden perusteella. Jos olet ostamassa kaulakorua lahjaksi, säilytä kuitti siltä varalta, että lahjan saaja haluaakin vaihtaa korun. Toisen ihmisen makumieltymykset eivät välttämättä ole linjassa omiesi kanssa.

Kaulaketjun pituus valitaan oman pituuden, rintavuuden ja vartalotyypin perusteella. Kaulakoru ei luonnollisestikaan saa kuristaa ja kiristää. Huonosti istuva kaulakoru myös näyttäisi perin ikävältä. Oikein valittu kaulakoru ohjaa katsojan silmät otolliseen paikkaan, eli ei aivan kaulan juureen, mutta ei myöskään rintojen päälle. Valtaosan naisista kannattaa käyttää kaulakorua, minkä riipus eli katseenvangitsija asettuu rintalastan päälle, eli niin sanotulle dekolte-alueelle.

Tiukka kaulakoru eli ”kaulapanta” sopii vain naisille, joiden kaula on todella kapea ja kiinteä. 35 cm kaulaketju on tällainen kaulapantamainen koru. 38 cm on sopiva ketjun pituus lapselle, mutta ei monellekaan aikuiselle. Jo 40 cm pitkä ketju käy pienikaulaisille aikuisille. 43 cm sopii normaalikaulaisille ja alle keski-ikäisille naisille, sillä iän myötä kaula muuttuu usein paksummaksi. 45 cm on standardipituus, mikä sopii useimmille naisille. Jos olet ostamassa kaulakorua lahjaksi, tämä pituus on melko turvallinen valinta.

50 cm sopii isokaulaisille ja pitkille naisille. Keskipitkät ketjut, eli 60–70 cm pitkät ketjut sopivat isokokoisille ja isorintaisille naisille. Parhaiten pitkät ketjut sopivat peittävän vaatetuksen kanssa, sillä muuten ketju ja riipus saattavat upota rintojen väliin.

Erittäin pitkät kaulaketjut eli 80–90 cm pitkät korut roikkuvat vyötärön kohdalla. O-vartalotyypin kannattaa varoa tällaisia koruja, sillä ne saattavat kiinnittää huomion vatsaan. Pitkät kaulakorut sopivat parhaiten pienirintaisille naisille tai naisille, joilla on keskikokoiset rinnat. Erityisen hyvin pitkät ketjut toimivat hillityn ja yksivärisen vaatetuksen kanssa. 

Kaulakorut

Kaulaketjun paksuus valitaan sen mukaan, onko pieni- vai isovartaloinen. Mitä isompi vartalo, sitä paksumpi ketju. Ohut, 0,9–1,8 mm paksu ketju korostaa ohutta kaulaa kauniisti. Alle 0,9 mm paksua ketjua ei kannata valita, sillä se saattaa katketa. Keskipaksu ketju (2–4 mm) sopii antamaan volyymia useimpien naisten kaulakoruun. Kannattaa kuitenkin huomata, että paksuimmat ketjut eivät sovi kaikkien riipusten kanssa. Kaikista paksuimpia eli 5–10 mm paksuja kaulaketjuja käytetäänkin yleensä ilman riipusta.

Normaalikokoinen nainen voi käyttää kaikenkokoisia riipuksia. Pienikokoisille naisille sopivat parhaiten pienemmät riipukset, sillä isot riipukset saattaisivat näyttää liian raskailta kaulassa – ja toisinpäin, eli runsasmuotoisten naisten kannattaa käyttää isoja riipuksia, sillä liian pienet koruriipukset voisivat korostaa kantajansa kokoa. 

Riipuksen muotokielen suhteen ei ole oikeaa ja väärää vastausta. Joku tykkää klassisista ja suoralinjaisista koruista, toinen taas rönsyilevistä, koristeellista tai ehkä etnohenkisistä koruista. Sanotaan tosin, ettei ihminen valitse korua, vaan koru valitsee kantajansa. Tämän takia kannattaakin ehkä antaa lahjaksi korun sijaan lahjakortti koruliikkeeseen.